KIRSAL YAŞAM SERÜVENİNE BAŞLARKEN




















Bir süredir kırsal yaşam ve gereklilikleri ile alakalı görüşmeler, toplantılar ve paylaşımlarda bulunuyorum. Aslında durum çok basit hem kendi hem de arkadaşlarımın deneyimlerini mesleki bilgilerim ile başkalarına aktarıyorum, başkalarından aldığım veriler üzerine çalışıp yeni çözümler bulmaya çalışıyorum. Tabi ki asıl işim bu değil fakat bir hayli uzun bir süredir gönüllü olarak bir çoğumuz gibi böyle bir uğraşım var. Son dönemde özellikle bu yıl yazdığım kitap yayınlandıktan sonra, mail, telefon, ziyareti eğitim, toplantı gibi yollar ile bir sürü yeni heyecan dolu yürek ile tanıştım. Onlarca sorular, ve planlar etrafımda dönüyordu. Sorulan sorulara cevaplar vermekle yetinmeyip bende sorular sordum.
Genellikle istekler benzerlik gösteriyordu.
-Daha doğal bir çevrede yaşamak,
-Doğa ile iç içe olmak,
-Kendi yetiştirdiği sağlıklı gıdalar ile beslenmek,
-Takas yapmak,
-Paraya olan ihtiyacı en aza indirmek,
-Dünyaya faydalı olunmasa da, zarar vermemek, vb.
Başlıca istekler böyleydi sanırım. Ara sıra bir arada yaşamak ve eko köy kurmak isteyenlerde vardı tabi ki. Bunların hepsi çok güzel. En azından benim için böyle bir ilginin son bir kaç yılda artması heyecan verici.

Tabi ki tüm bu isteklerin merak uyandıran bazı ihtiyaçları vardı.
-Mesela arazi fiyatları ne kadardı,
-En az ne kadar yer alınmalıydı, yada karar verilmiş bir büyüklük kaç paraydı,
-Ev için en uygun malzeme hangisiydi,
-Yada taş ev  kaça çıkıyordu,
-Kaç metrekarede yaşamak doğruydu,
-Devletten destek için nasıl bir proje yazılmalıydı,
-Yakınlarda oturan başka şehirli var mıydı,
-Çocuk olursa yada olan çocuk okuma yaşına geldiğinde okul yakınlarda mıydı,
-Maden, termik, hes var mıydı buralarda.
Bu ve benzeri soruları elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım her zaman. Sorular genellikle benzer yerlerde dolanır, en fazla kıyısından köşesinden geçer bu konuların. Bazen birileri keçi sever, kaz çobanı olmak isteyen vardır, mantarcılar, sincapçılar hepimizin bir takım istekleri işte.

Fakat tüm bu soruların en başında daha en başında düşünülmesi gerekenlerin yani işin sıkıcı kısmının genellikle  atlandığını görmüşümdür her zaman.



Öncelikle birinci soru ya şöyle  olmalı, Hangi işi yapmak istiyorum ve o işe uygun muyum.  Yada burayı sevdim peki burada ne iş yapılıyor ve ben o işe uygun muyum. Gerçekten seviyor muyum. Evet bu gerçekten çok önemli bir soru. Kurulacak sitemin para kazanabilmesi, dolayısı ile varlığını sürdürebilmesi, ya bölgeye göre işi seçmek, yada işe göre bölgeyi seçmek gerekir, bu başka türlü çok ta mümkün değil. Tabi bu arada o işe uygunluk, gönül verebilmek, istemek te unutulmaması gereken önemli bir nokta. Mümkünse planlanan iş önceden denenmeli yapılabiliyorsa konu ile alakalı çiftliklerde kısa bir müddet te olsa çalışılmalıdır.

Önce işe karar vermek ve o işin detaylarını öğrenmek, oturup biraz ders çalışmak çok önemli. Uzun sürmesi gereken süreç zaten bu aşama olmalıdır. Geri kalanlar aslında hikayenin lezzetli detaylarıdır.

Mesela bana ev yapmak için ne kadar bir araziye ihtiyaç olduğu sorusu çok gelir. Ne diyebilirim ki, en fazla 60-70 metrekare bir arazi yeter herhalde. Olmadı iki kat yapılır olur biter.

İkinci çok gelen soru ise sebze ekmek için arazi ne kadar büyük olmalı; ben 250 metrekare yer ekiyorum ve genelde ürün fazlamız oluyor deyince tuhaf bakışlar ile karşılaşıyorum. Evet bu ölçüler gayet az ama yeterli. Tabi ki yapılacak iş belli olmadığında.

Hayvancılık, meyvecilik, seracılık ve daha bir sürü tarımsal uğraşı beraberinde zaten bir sürü kriter ile gelmektedir. İş belli olmadan karar vermek çok zordur ve genellikle gereksiz enerji harcatırlar.

Benim kırsal macerasında sıklıkla rastladığım sonuçlar bunlar. Ev ve inşaat konusunu bir kenara bırakıp genellikle sohbetin ortalarında konu hep sürdürülebilirlik ve yeni iş planlarına döner. Bu ev tasarımı ve evin malzemesi ile de yakından ilgilidir çünkü. Aslında bu konu işin dediğim gibi başıdır ve ilgili olmadığı her hangi bir diğer konu yoktur. Örneğin bir hayvancının ev ihtiyacı ve tasarımı, bir seracının yada bir meyvecinin ihtiyacında bir hayli farklıdır. Araziler ve bölgeler bile başka özelliklere sahiptir çoğu zaman. Buda yapının malzemesini ve tekniğini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Hatta Hayvancılık her bölgede evler gibi değişik tasarımlara ve malzemeler sahip ağıllara ihtiyaç duymaktadır. Bu işlerin her birinin gerekli donanım ve araçları da başkadır ve atölyelerden garajlara, depolardan mahzenlere işin içine bir sürü daha yapı girebilmektedir. Bu zamanı, maliyeti, araziyi belirler yada etkiler.

Saymakla bitiremeyeceğim bir sürü etken, kelebek etkisi halindi birbirini tetikler, ya başınızı derde sokarlar yada işin eğlencesi olurlar. Uzun süredir şehirlerden uzak olan yaşamımı bir kenara bıraktığımda bile, bir tasarımcı olarak profesyonel önerim planlamayı doğru yapmaktır. Gerek müşterilerim, gerek dostlarım ile bunca yıldır en çok takıldığım onu başlığı her bir tasarım için sürdürülebilirliktir. Son dönemde popüler olsa da bu tanım tasarımın asıl konularından biridir. Uygulanamaz veya yaşamını sürdüremez bir tasarım maalesef bir tasarım olmaktan çok uzaktır. Ofis, mağaza, veya ürün, çok önemli değildir. Özellikle benim konum olan çiftlikler, ve kırsal yapılar  söz konusu olduğunda işin içine birbiri ile bağlantılı bir çok hane halkı, ve bu halkın yaşayacağı çeşitli yapılar girmektedir. İşte bu hane kalkının bir brokolimi, bir keçimi, yoksa bir mantar mı olacağı gerçekten çok önemlidir. Evet hepsini isteyebiliriz ve birlikte de yaşayabiliriz ama unutulmaması gereken bir amiral gemisinin varlığı olmalıdır. İşte bu gemi ne olacak. Kaptanı kim olacak, hangi sularda yüzecek.

Sonrası gerçekten çok kolay.


























06/11/2016 tarihinde Yeşil Gazete Haftasonu ekinde yayınlanmıştır.






Yorumlar

Popüler Yayınlar